Telefon: +36309729679 Email: janecskoadrian@gmail.com
Adrián a legsikeresebb magyar a KWC-k történetében

Adrián a legsikeresebb magyar a KWC-k történetében

 

A vasárnap volt a legstresszesebb a nevezők számára a teremgokart-világbajnokságon, Cameranóban. Ekkor rendezték az elődöntőket és a finálét. Adrián balszerencsés is volt, hibázott is, mégis most már ő a legeredményesebb magyar versenyző a KWC-n – a legjobb összetettbeli pozíció és a legtöbb dobogó fűződik a nevéhez, és ő az egyetlen, aki világbajnoki futamot nyert.

Az összesítésben 11. helyen állt Adrián a tíz előfutam után, tehát könnyedén továbbjutott az elődöntőbe. A legjobb 54 pilótát három csoportba sorsolták, Adrián a B-ben kellett, hogy jól szerepeljen, hiszen a tét nem kevesebb volt, mint a döntőbe jutás.

A kvalifikációt a 7. helyen zárta. A futam elején veszített egy pozíciót, de ezt hamar visszaszerezte.

„Az elődöntő stratégiai szempontból volt nehéz: a 4. helytől kezdődően kb. a 10-11. helyig kialakult egy boly, akik hasonló tempót diktáltak, ide tartozott például a közvetlen előttem haladó Ian Andersen, Ruben Boutens és Gianni Bongiovanni. Egy darabig mentem ebben a vonatban, de láttam, hogy közeledik rám a mögöttem érkező Remigiusz Drzazga, ezért úgy döntöttem, kiállok a boxba. Az volt a baj, hogy ez addigra már késő volt, túl sokáig autóztam beragadva az említett boly mögé, ezért időt veszítettem, nem tudtam a saját tempómban haladni. A többiek többet mentek üres pályán, tehát gyorsabbak voltak, úgyhogy az ő kiállásuk után visszacsúsztam a 9. helyre, miután épphogy elém jött vissza Drzazga és még egy versenyző” – összegezte Adrián az elődöntő után.


Fotó: Balaz Brothers Motorsport

A döntő előtt az előfutamokhoz és az elődöntőhöz képest eltérő rendszerű időmérő formálta a rajtsorrendet. Egy előre kitalált szisztéma szerint az összerakott párok egy gyors kör után gépet cserélnek, tehát két gyors kör átlagával kell felülmúlni a riválist. Adriánnak Brian Kroon volt a párja. Az első gyors körben fél másodperccel jobb volt ellenfelénél, ám a gépcserét követő körben alulmaradt nyolc tizeddel, így az átlaga neki lett a rosszabb, máris búcsúzott. A gokart nem fordult el rendesen a jobb kanyarokban, és még Adrián maga is hibázott. A 18 továbbjutóból az utolsó két helyen bejutó versenyzők az utolsó két rajtkockát kapták, emellett az azonos körben, Gianni Bongiovanni ellen kiesett Yoan Medart kevesebb ponttal rendelkezett az összetettben Adriánnál, tehát végül az egyedüli magyar döntős a 15. helyről startolt.

A döntő előtti időmérő pikantériája, hogy amelyik géppel kiesett a versenyző, azzal rajtol. Adriánnak tehát maradt a jobbra kanyarodni nem akaró gokart, ami predesztinálta, hogy nem lesz könnyű versenye. A rajt után a mögüle indulók könnyedén megelőzték, amikor súrolta a falat az említett probléma miatt. Ilyen körülmények között nem tudta volna teljesíteni a teljes, 30 perces versenytávot, ezért korai boxkiállása alkalmával gépet cserélt. Ez annyi időhátránnyal járt, hogy a mezőny eltávolodott tőle, nem volt esélye helyezéseket javítani. A 17. helyen futott be. Az ezért járó pontokkal kiegészítve az eddig gyűjtötteket az összesített tabella 13. pozíciójában fejezte be a 2015-ös világbajnokságot.

Adrián mérlege a júl. 19-26. közötti KWC-ről:

  • Nemzetek Kupája világbajnoki 3. hely
  • egyéni világbajnokság 13. hely
  • három futamgyőzelem, egy 2. és két 3. hely
  • három pole pozíció
  • négy versenyben futott leggyorsabb kör

A teljes eredménylista itt érhető el.

Ez volt a harmadik vb-je Adriánnak, 2011-ben, Eupenben a 48. helyezést érte el, akkor egyszer tudott dobogóra állni (harmadik lett). 2012-ben, Essenben a 61. pozícióban végzett.

„Elégedett vagyok a végeredménnyel, büszke vagyok a győzelmeimre. Fantasztikus hetet töltöttem Olaszországban. A másik magyar versenyzővel, Fényes Tibivel nagyon jól éreztük magunkat. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, és sok elismerést kaptam. Szeretném megemlíteni, hogy a lehetőségeimhez képest remekül sikerült a felkészülésem, bízom benne, hogy legközelebb még jobb felkészültséggel tudok versenyezni még jobb eredményekért. A teremgokart-világbajnokság az én Mount Everestem, olyan 8650 méternél járok, és nem szándékozom visszafordulni…”

Vélemény, hozzászólás?