Telefon: +36309729679 Email: janecskoadrian@gmail.com
Véget ért a szezon

Véget ért a szezon

 

A Hungaroringen november első hétvégéjén búcsúztattuk a 2019-es MNASZ Országos Amatőr Gokart Bajnokság, a Hobby Cart Kupa és az Endurance Bajnokság idei szezonját. Csapatunk szempontjából három kategóriában maradtak nyitott kérdések a záró futamra. A HCK-t három bajnoki címmel zártuk, valamint Enduranceban is megvédtük a bajnoki címünket. Íme az utolsó futam történései a bajnoki helyezéseink szempontjából.

A HCK Junior kategóriájában Szabó Ádám első szezonját teljesítette. A 12 éves versenyző számára az év a tanulásról szólt, minden helyszín új volt számára. Az ötödik futamon megszerezte első dobogóját, az év felének végét jelentő hatodik futamon, a Drivingcampben pedig első győzelmét. Azt hiszem ekkor jöttem rá az idény során először, hogy akár a bajnoki cím is elérhető lehet Ádám számára. A bajnokságot vezető Soproni Andrásnak 117 pontja volt, Ádámnak 82. A bajnokság úgy alakult, hogy két újabb győzelmet követően 10 pont hátránnyal érkezett Ádám az utolsó futamra. A Hungaroringen is megtette, amit lehetett, 0,4 másodperc előnnyel szerezte meg a pole pozíciót és megszerezte 4. győzelmét újonc szezonjában. Annyit, amennyit egyetlen ellenfele sem nyert az idei évben ebben a kategóriában. Miután András a harmadik helyen végzett, ő nyerte a bajnokságot egyetlen ponttal megelőzve Ádámot. Bár a bajnoki cím nem lett meg, de amit újoncként bemutatott ebben a kategóriában azért minden elismerést megérdemel. A kategóriában Michalidesz Máté a másik versenyzőm, aki szintén bajnoki esélyesként vágott neki a szezonnak. Máté szimulátoron is versenyez, a legjobb Grand Turismósok egyike és ezen elfoglaltsága miatt ki kellett hagynia egy futamod. Ezen kívül két versenyen is technikai hiba miatt esett ki, a legutóbb Csömörön az első helyről, a Drivingcampben pedig a harmadikról. Máté a Hungaroringen a harmadik helyről indulva lett második, megelőzve Andrist és a bajnokságot is ebben a pozícióban zárta.

Az egyes kategóriában Szabó Zalán testvégéhez hasonlóan első szezonját teljesítette és Ádámhoz hasonlóan sikeres bemutatkozó évet produkát, három futamgyőzelmet is szerezve, ugyanannyit, mint a kategória bajnoka. Zalán számára is új volt minden helyszín, ennek ellenére az utolsó futamon volt esélye a második hely megszerzésére a bajnokságban, amihez a második helyen kellett volna végeznie a futamon. Ezen a versenyen egy, a végén elkövetett apró hiba miatt a negyedik lett, azonban így is elismerésre méltó az, amit újonc évében nyújtott, megszerezve a bajnokság harmadik helyét. Ezen a futamon Mihalidesz Máté igazán megszorongatta  a bajnokká váló Oszlár Dominikot, a második helyen végezve. Máté több kihagyott futam mellett harmadik dobogóját szerezte ebben a kategóriában, és a 7. helyen zárta a bajnokságot.

A kettes és hármas kategória bajnoki címét már korábban bebiztosította Németh Bálint, aki nem is volt jelen a Hungaroringen a záró futamon, ugyanis egyike volt azoknak, akik Magyarországot képviselték Rómában, az első alkalommal megrendezésre kerülő Motorsport Gamesen, méghozzá gokart szlalom kategóriában. Bálint óriási fejlődésen ment keresztül az előző évhez képest, Rómában is a leggyorsabbak között szerepelt, 7 illetve 6 győzelmet szerzett a két kategóriában és a OAGB-n is indult versenyen, ahol szintén ünnepelhetett futamgyőzelmet, akárcsak az Endurance bajnokságban.

A kettes kategóriában Pekoli Márk Attila egyedül képviselte a versenyzőimet ezen a záró futamon, egyik legjobb eredményét hozva negyedik lett, a bajnokságban pedig a hetedik helyet szerezte meg.

A hármas kategóriában a jelentős súlyhátránnyal rendelkező Prágai Erwint intették le másodiknak, aki csak az utolsó két futamon indult ebben a kategóriában és már a legutóbbi alkalommal bebiztosította a négyes kategória bajnoki címét 5 futamgyőzelmet szerezve az idei évben. Edzőként látom, mennyi mindent tett a bajnokság megnyeréséért és ez alapján merem kijelenteni, az idei évben ő akarta ezt a bajnoki címet a legjobban, teljesen a gokartozásnak rendelve alá a versenyhétvégéket. Erwin legnagyobb erőssége véleményem szerint a szó szerinti győzni akarás ami leginkább abban mutatkozott meg, ahogyan egy “gyengébb” rajthely után felkapaszkodott az élre. Erőssége a versenyzés maga, a versenyhelyzetek kezelése.

Kovács Tamás Sándor volt a másik versenyzőm a hármas és négyes kategóriában, aki méltó kihívója volt mindkét kategória bajnokainak, a hármasban második, a négyesben harmadik lett év végén. Tamás időmérőn mutatott tempója igen meggyőző volt, sokszor végzett Erwin előtt e tekintetben, azonban volt az évnek egy része, amikor egyéb okok miatt kevésbé tudott ott lenni fejben. Az utolsó előtti futamon előznie kellett a győzelemhez és mindez a megmozdulás az egyik legszebb pillanata volt az évnek amikor megmutatta, hogy ezen a területen is sikerült fejlődnie. Tamás fejlődése a pénteki napról szombatra is igen meggyőző volt, képes volt tanulni, megfogadni a tanácsokat és minden egyes szombaton számolni kellett vele a győzelem tekintetében.

Vasárnap került sor az Országos Amatőr Gokart Bajnokság záró fordulójára, esős és hűvös idő fogadta a versenyzőket, melynek hatása még a versenyeken is érezhető volt, ugyanis csak a SuperGP futamra száradt fel teljesen a pálya.

Az egyes kategóriában Pintér Krisztián csak az év utolsó 4 futamára szállt be, ez alatt 3 dobogós helyet is szerzett. A kettesben szintén indult Krisztián és Támba Zoli, aki az idei évre került fel az OAGB-be a tavalyi HCK dobogójának köszönhetően. Zoli indult a harmadik helyről, Krisztián a negyedikről. A versenyen Krisztiánnak sikerült megelőznie Zolit és idei ötödik dobogós helyezését szerezte meg. A bajnokságban pusztán 11 ponttal olemaradva a harmadik helytől Pintér Krisztián lett a 4. Támba Zoltán pedig az 5. Támba Zoli a hármas kategóriában a hatodik helyen zárta a futamot és a bajnokságot is. Év közben szerzett négy dobogót ami között volt egy futamgyőzelem is a Drivingcampben. A bajnokság kiélezettségét jól szemlélteti, hogy a harmadik helyezett is csak húsz ponttal volt Zoli előtt, akinek a bemutatkozása az OAGB-n igen erősre sikerült több kiváló időmérős szerepléssel. 

A négyes kategóriában nyitott volt még a második helyért vívott küzdelem, Budai László, aki ebben az évben került fel az OAGB-be 6 ponttal volt lemaradva Pataki Gábortól. A trükkös, vizes időjárási körülmények között Laci a 3. Gábor az 5. rajthelyet szerezte meg, ez az eredmény 5 pontot jelentett volna Laci javára. Laci végig támadni tudta Nyuka Gábort és kihasználva egy apró hibát sikerült is előzni, amivel a második helyre jött fel, miközben Gábor a negyedikre. Laci hét pontot hozott Gáboron és egy pont előnnyel megszerezte a bajnokság második helyét bemutatkozó szezonjában. Gaál András az idén megállíthatatlan volt. Laci idei évében hét dobogót szerzett köztük a Drivingcampben győzelmet. Laci a SuperGP-ben is indult, ahol kevés szerencsével év közben, öt dobogóval, köztük az utolsó futamon szerzett második helyével a negyedik helyen zárta a bajnokságot.

Estére maradt az Endurance bajnokság záró futama, ahol Barna Krisztiánnal már az előző futamon, 5 szezonközi győzelemmel bebiztosítottuk a bajnoki címet a Hungry Hungarians számára. Ezt a futamot a Budai László- Csermák István páros nyerte, az NBL team, aminek állandó résztvevői Budai László és Németh Bálint, vagyis az általam felkészített versenyzők, akik három futamgyőzelemmel a második helyen zárták a bajnokságot, vagyis mondhatni kettős győzelmet arattunk! A Hungaroringi futamon Pintér Krisztián is dobogóra állhatott a Karting365 csapattal.

Négy bajnoki címmel és számos dobogós pozícióval pihenjük ki az év fáradalmait, és állunk neki újult erővel az edzéseknek. A télen fontosnak tartom a HCK-s csapatom bővítését, hiszen szinte minden versenyzőm feljebb lép az OAGB-be.

 

Vélemény, hozzászólás?