Telefon: +36309729679 Email: janecskoadrian@gmail.com
KWC sajtóközlemény 2015

KWC sajtóközlemény 2015

 

Janecskó Adrián lett a legsikeresebb magyar a teremgokart-világbajnokságok történetében
Három világbajnoki futamot nyert.

Két magyar indulója volt a 2015-ös Indoor Kart World Championshipnek, egyikük bejutott a döntőbe, és összetettben az eddigi legjobb magyar eredménynek örülhetett az olaszországi Cameranóban: 127 versenyzőből a 13. lett.

Az Indoor Kart World Championshipnek, vagyis a teremgokartosok világbajnokságának 2015-ben Olaszország, a cameranói PGKart Indoor pálya adott otthont július 19-26. között. Első ízben használtak a vb-n váltós gépeket, a korábbi Európa-bajnok profi gokartos Paolo Gagliardini által kifejlesztett hatsebességes KZR-t. A főleg belgák és hollandok uralta sportágban egy magyar versenyzőnek is sikerült letennie a névjegyét.

Harmadik helyezés a Nemzetek Kupáján

A KWC-t szokás szerint a Nemzetek Kupája nyitotta vasárnap, július 19-én. A több mint harminc nevező csapatot két csoportra osztották. Mindkét csoport ment egy 5 perces időmérőt és egy háromórás elődöntőt, ahonnan 8-8 csapat jutott tovább az esti döntőbe. Adrián a Belgium TTeam tagjaként két belga (Tim van den Acker és Arnaud Teuwen) és egy lengyel (Matt Bartsch) társával vágott neki a küzdelemnek. Az elődöntőre Adrián a 3. helyre kvalifikálta magukat, és az első helyen menetelt tovább a belga zászló alatt futó csapat. Egy versenyző körülbelül 50 percet töltött a pályán. A legtöbben az extrém hőség és igénybevétel után ájulás közeli állapotba kerültek és orvosi felügyelet mellett regenerálódtak.

Késő este újra helyt kellett állniuk, méghozzá a döntőben. A Belgium TTeam Teuwen révén az 5. helyet szerezte meg az időmérőn. A futamon a belga versenyző az első helyig felhozta a csapatot, 2 másodperces előnnyel adta át a volánt Adriánnak, aki folyamatosan szakította le magáról az üldözőket, és 30 másodperces előnyt épített ki. Ez még több lehetett volna, ha nem veszít kb. 5 másodpercet egy defekt következtében. Harmadikként a térdsérüléssel bajlódó Van den Acker vezetett, az előnyből ekkor meglehetősen nagy hátrány lett, így a győzelmi esélyek elszálltak. Az utolsóként beülő Bartsch azonban legalább a pódium reményét visszahozta, és 3. helyen intették végül le a csapatot a Belgium Holla Lulú és a Brazil Lettel/Belcorp mögött.

Három győzelem egyéniben

Szerdától szombatig bonyolították le az előfutamokat – mindenkinek 10-szer kellett megmérkőznie vetélytársaival. A KWC szabályzata szerint a Forma-1-hez hasonlóan minden versenyért (előfutamok, elődöntő, döntő) pontokat gyűjtenek a pilóták, és az összetettben legtöbb pontot szerző versenyző lesz az aktuális világbajnok.

Adrián hatszor állt dobogón, ebből háromszor a pódium tetején – magyar versenyzőnek ezidáig nem sikerült világbajnoki futamot nyernie. Egyszer akasztottak a nyakába ezüst-, kétszer bronzérmet. Háromszor indult pole pozícióból, és négy futamban volt övé a leggyorsabb kör. Az ezekért járó pontokkal a 11. helyen állt, amikor meghúzták a határt 54 versenyzőnél, ennyien mehettek ugyanis tovább a vasárnapi elődöntőbe.

Három elődöntő futamra osztották szét a bejutókat, Adrián a saját versenyének kvalifikációját a 7. legjobb idővel zárta. A futam elején veszített egy pozíciót, de azt hamar visszaszerezte. Rosszul időzített boxkiállása miatt azonban visszacsúszott a 9. helyre, és ebben a pozícióban futott be. Ez a helyezés is elég volt ahhoz, hogy a magyar versenyző a legjobb 18 között, a döntőben is megméresse magát.

A finálé előtt az időmérőn párokat alkotva kellett felülmúlniuk a versenyzőknek riválisaikat, a párok egy gyors kör után gépet cseréltek, tehát két gyors kör átlagával kellett elkerülni a kiesést. Adrián a 15. helyről startolt. A döntőben hamar elszálltak az esélyei, hogy előrébb lépjen, ugyanis gépet kellett cserélnie, mert a gokartja nem fordult megfelelően a jobb kanyarokban. A 17. pozícióban haladva lengették neki a kockás zászlót. Az ezért járó pontokat hozzáadva az eddigiekhez a 13. helyen végzett az összetettben. Ezzel megjavította a legjobb magyar eredményt, ami egy összetettbeli 15. pozíció volt.

Két amerikai (Logan Calvin, egyéni helyezése: 11., Jon Kimbrell, egyéni helyezése: 30.) és egy osztrák csapattársával (Werner Trügler, egyéni helyezése: 61.) Adrián az 5. helyen végzett a csapatok értékelésében, amelyben a csapattagok egyéniben szerzett pontjait összegzik.

„Elégedett vagyok a végeredménnyel, büszke vagyok a győzelmeimre. Fantasztikus hetet töltöttem Olaszországban. A másik magyar versenyzővel, Fényes Tiborral nagyon jól éreztük magunkat. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, és sok elismerést kaptam. Szeretném megemlíteni, hogy a lehetőségeimhez képest remekül sikerült a felkészülésem. Bízom benne, hogy legközelebb még jobb felkészültséggel tudok versenyezni még jobb eredményekért. A teremgokart-világbajnokság az én Mount Everestem, olyan 8650 méternél járok, és nem szándékozom visszafordulni…” – összegezte Adrián.

Ez volt a harmadik vb-szereplése a korábbi többszörös amatőr magyar bajnoknak. 2011-ben, Eupenben a 48. helyezést érte el, akkor egyszer tudott dobogóra állni (harmadik lett). 2012-ben, Essenben a 61. pozícióban végzett.

Vélemény, hozzászólás?