Telefon: +36309729679 Email: janecskoadrian@gmail.com
A gokartozás tanulásának pozitív hatásai

A gokartozás tanulásának pozitív hatásai

 

Több éves edzői tapasztalatom alapján összegyűjtöttem azokat a pozitívumokat, amiken az oktatáson vagy edzésen részt vevő gokartosok keresztül mennek, íme:

  1. Növekvő önbizalom

Amikor az edzés vége felé, mondjuk a 4. menetben sikerül kivitelezni azt a kanyarvételi technikát, ami nem csak, hogy nem szerepelt a résztvevő lehetséges kanyartechnikái között, de még az első két beülés után sem hitte el, hogy lehetséges. 

Nem lehet ott annyira későn elvenni a gázt és elfordulni. Ha ezt megpróbálom tuti, hogy a falban kötök ki -mondta az egyik tanuló a legutóbbi oktatáson. Mire én:  Nem, van elég hely a kijáratnál, nem történhet baj. Próbáld meg, eddig a pontig ne vedd el a gázt. Ameddig nem próbálod ki el sem hinnéd, milyen könnyedén be fog fordulni, csak csináld úgy, ahogyan mondom. Hidd el, menni fog.

A gokart kontrollálásával és egyensúlyának és tapadásának érzésével együtt növekszik a vezető önbizalma.

  1. A határok feszegetése

Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban vegyünk be egy kanyart, ami egy kezdő számára belülről hihetetlen érzés, feszegetni kell a gokart határait. Kezdőként vagy túlerőlteti az ember vagy túl sterilen vezet. A legnagyobb sebességhez minden fázisba a határra kell vinni a technikát. Persze mindenekelőtt tudni kell, hogy mi a határ, hogyan érhetjük el. 

Ahhoz, hogy a leggyorsabban tudjunk menni ismernünk kell a rendelkezésre álló jármű erősségeit, tudnunk kell, mire találták ki és ezt kihasználva kell vezetnünk, vagyis meg kell ismernünk működésének fizikáját, elsősorban azt, hogy hogyan hozhatjuk elő legjobb kanyarodási képességeit. Amikor ez bekövetkezik a reakció általában ez: nem is hittem volna, hogy ezzel a sebességgel el fog fordulni.

Ugyanakkor nem csak a gép határait feszegetik a résztvevők, hanem a saját határaikat is egyre közelebb menve a falakhoz.

  1. Javulni fog a koncentrációs képességed és a térlátásod

Megtanulsz összpontosítani féktávokra, kanyarodási pontokra, kigyorsításokra. Valamint megtanulod használni a szemed, előrelátóan vezetni, aminek a közúton is hasznát veszed.

Megfigyeltem valamit a versenyzőimnél. Akik igazán kiemelkedőek, képesek olyan pontokra fordulni, érkezni a kanyar kijárati oldalán, amit nem is látnak. Olyan íveket követni, amiket nem a szemünkkel érzékelnek, hanem a fejünkben a képzeletükkel látnak. Az edzésen ez a képesség is javulni fog miután a versenyző megtanul bízni és feszegeti a határokat. 

  1. Javulni fog az elemzőkészséged

Ahhoz, hogy a leggyorsabb legyél a pályán nem kell minden egyes kanyarban a leggyorsabbnak lenned. Van, amikor be kell áldozni a sebességből egy kanyarban, hogy a következőben gyorsabb legyél.

Más szóval priorizálni kell az egyes pályaszakaszokat, kompromisszumot kötni, az oktatáson részt vevők megtanulják, hogy mi a fontossági sorrend az idő szempontjából, hogy hol mivel mennyit lehet faragni a köridőből vagyis kialakul egy elemző szemléletmód.

  1. A gokartozás felér egy fizikai edzéssel

A gokartozás intenzív munkát igényel a testünk szempontjából. Kezdőként a gokartosok nem végzik a megfelelő munkát a gépben a testükkel, amivel növelni tudnák a kanyarodási sebességüket. A helyes üléspozíció elsajátítása a sérülések elkerülése miatt is fontos, valamint a stabilitás növekedése növeli az önbizalmat a gokartozás során.

Az edzés pozitív hatása ebből a szempontból, hogy bizonyos kanyarokban azért nem kerülnek a határra a gokartosok, mert bizonytalannak érzik a gokartot a kanyar bejáratánál pusztán azért, mert nem jól helyezik a testsúlyukat. Miután ezt elsajátítják stabilitást éreznek és nagyobb sebességgel engedik be a gokartot a kanyarba.

A gokartozás igénybe veszi az alkarunkat, erősíti a bicepsz és tricepsz izmokat, valamint a folyamatos csavarás, ülésben való helyezkedés miatt a törzsizomzatot is. A gokartozás során keletkező adrenalin hozzájárul az anyagcseréhez, a folyamat tágítja az ereket és javítja az oxigén áramlását a sejtekhez és a test más részeihez ezáltal javítva az anyagcserét. Emeli a pulzust és erősíti a szívet. Javítja a reakcióidőt és a reflexeket.

Egy kutatás szerint fél óra gokartozás alatt 358 kalóriát égetünk el, 40%-kal többet, mintha kocognánk, vagyis fogyásra is kiválóan alkalmas.

A gokartozás élettani hatásairól egy következő bejegyzésben részletesebben is olvashattok.

+1 Javulni fog a köridőd

Az oktatás eredményeképp bekövetkező hozzáértés következményeképp javulni fog a köridőd. A résztvevők nem pusztán megtanulják hogyan hozzák ki a maxumumot a gépből és fejlődik a vezetéstechnikájuk, de egy külső szemet is kapnak hibáik feltárására. Felgyorsul a fejlődés. Hogy mennyivel, az egy későbbi bejegyzésből kiderül.

Vélemény, hozzászólás?