Telefon: +36309729679 Email: janecskoadrian@gmail.com
A gokartozás élettani hatásai

A gokartozás élettani hatásai

 

Anglia egyik vezető teremgokart társasága, a TeamSport Leeds kutatást végzett a gokartozás egészségügyi előnyeiről.

A gokartozásnak számtalan előnye van, növeli a pulzust, javítja a reakcióidőt és a reflexeket, erősíti az izomzatot és kalóriát éget vagyis elősegíti a fogyást. 

A kutatást egy csoportnyi felnőtten végezték, akik pulzusmérőt viseltek a gokartozás során. Mérték a nyugalmi pulzust, az átlagos pulzust a gokartozás során és az elégetett kalóriákat a verseny alatt.

A kutatás során fél óra alatt a résztvevők átlagosan 358 kalóriát égettek el, ami 40%-kal több, mint a kocogás során elégetett 199 kalória. Trambulinozás közben 167 kalória égett el, vagyis kétszer annyi ideig kell ugrálni ugyanazon egészségügyi előnyök eléréséhez. A snowboardozás közben 500, a sziklamászás alatt 550 kalória ég el 30 perc elteltével.

Dom Gaynor, a TeamSport ügyvezető igazgatója: Az izgalmas környezetben és gyors ütemben történő kalóriaégetés egészségügyi előnyei mellett más pozitívumai is vannak a rendszeres gokartozásnak. A gokartozás javítja a reakcióidőt, a reflexeket és a koncentrációt, valamint erősíti a szívet. Bevonhatók a családtagok, a barátok, és sokkal szórakoztatóbb a szokásos konditermi edzésnél.

Matt Plowman, a Cardiff Sports Nutrition személyi edzője, táplálkozási és fitness tanácsadója: A gokartozás során fellépő erők segítik a kalóriák elégetését. Javul a szív-érrendszeri képessége, amit a védőruházatnak is köszönhető testhőmérséklet növekedés okoz. Emeli a pulzust és erősíti a szívet. Igénybe veszi az alkart és törzsizomzatot mivel állandóan csavarod és fordítod a tested, elősegítve a kanyarodást. Erősíti a bicepsz és tricepsz izmokat. A gokartozás során keletkező adrenalin hozzájárul az anyagcseréhez, a folyamat tágítja az ereket és javítja az oxigén áramlását a sejtekhez és a test más részeihez, ezáltal javítva az anyagcserét. 

A további előnyök a következők:

Jobb reflekszek és reakcióidő: a gokartozás során sűrűn váltakoznak a kanyarok amik közben a vezetőnek folyamatosan döntéseket kell hozni, megtalálni a legmegfelelőbb pillanatot a fékezésre, kanyarodásra és gyorsításra, a verseny közben reagálni kell a többi versenyző mozgására a pályán.

Javul a koncentrációs szint: akár kezdő akár profi valaki, a gokartozás és a versenyzés közben magas szintű koncentrációt kell fenntartania, hogy kézben tudja tartani az irányítást. Minden egyes pálya elősegíti az érzékelés és az érzékszervek élesítését, fel kell térképezni a környezetünket, a pályát és a többi gokartot.

Önbizalom növekvő hatás: bár a gokart elsősorban a szórakozásról szól, a vezetési stílus fejlődése hozzájárul az önbizalom növekedéséhez a pályán és a pályán kívül is. A tizenévesek és a tanuló sofőrök rájönnek, hogy a pályán elsajátított készségek, például a reakcióidő, a reflexek és az izommemória előnyükre válnak, amikor egy autó kormánykereke mögé kerülnek.

Növekszik a pulzus: az indulásra való várakozás során felszabaduló adrenalin következtében növekszik a pulzusszám, ezáltal több vér pumpálódik a testbe ami növeli az energiaszintet.

Növekszik az erő:gokartot vezetni nem könnyű, nincs szervókormány, igénybe veszi a karokat a lábakat és a törzset, felér egy teljes testedzéssel. Szegeden például 30 másodperc alatt 15-ször kell elfordítani a kormányt, vagyis átlagosan 2 másodpercenként.

forrás: Vroom

Vélemény, hozzászólás?